A Tesco-Global Áruházak Zrt. a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében további 2,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelemi dolgozók béremelésére. Az áruházláncnál 2018 januárjától 197 ezer forintra emelkednek a legalacsonyabb bérek.* A béremelés összesen 14 100 kollégát érint, a bérek pedig átlagosan 10 százalékkal emelkednek a vállalatnál.

Bővebben

Sajtóközlemény
Budaörs, 2017. október 13.

A Tesco és a szakszervezetek ma megállapodtak egy, a munkavállalók érdekeit és a hosszú távú, fenntartható fejlődést egyaránt szem előtt tartó tervben. A tervezet tartalmazza a bérnövekedéssel, valamint a munkaerővel és a toborzással kapcsolatos feladatokat. A felek megállapodtak egy olyan keretrendszer közös kidolgozásában is, amely lehetővé teszi a korábbinál hatékonyabb, kölcsönösen előnyös együttműködést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete cáfolja a korábban megjelenő félrevezető információkat, amely szerint a Tesco nem tartotta magát a megállapodásban foglalt határidőhöz, az ugyanis szeptember 25-e éjfélkor jár le.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a cég néhány perccel ezelőtt, a sztrájkbizottságok részére elküldött válaszában leírta, elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseinket, és szeptember 1-től bruttó 179.000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét.

A kérésünknek megfelelően elküldtek egy, a munkavállalói létszámra vonatkozó komplex anyagot, amelyet át fogunk vizsgálni, és amely a további tárgyalásaink kiindulópontját képzi majd.

A tárgyalások az eredeti megállapodás szerint, október 2-án, hétfőn folytatódnak.

Az egyeztetési folyamatok alakulásával kapcsolatos információkról a jövőben is rendszeres tájékoztatást teszünk majd közzé.

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Tesco sztrájkbizottsága meghirdette az országos sztrájkot a Tesco valamennyi magyarországi telephelyére!

A SZTRÁJK IDŐPONTJA:
2017. 09. 08.      (péntek)     16:00 – 24:00
2017. 09. 09.      (szombat)  10:00 – 24:00

A sztrájkbizottság a munkáltató képviselőivel 2017.09.11-én 10 órakor találkozik.

A sztrájk ideje alatt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) tagjai segítségért, illetve bővebb információkért:

a sztrájkbizottság elnökéhez, Karsai Zoltánhoz (20/827-8912)

illetve a KASZ megyetitkáraihoz fordulhatnak:

MEGYE

MEGYETITKÁR

ELÉRHETŐSÉG

Baranya, Somogy és Tolna megye

Pancza Klára

30/479 76 09

Bács-Kiskun és Jász-N-Sz. megye

Szalontai Lajosné Anikó

30/586 91 14

Békés és Csongrád megye

Leszkó Andrea

30/586 91 17

Borsod és Heves megye

Győrffy András

30/601 55 92

Budapest és Pest megye

Győrffy András

30/601 55 92

 

Kiss Nikoletta

30/586 93 25

Fejér és Veszprém megye

Mürkl Mónika

30/586 91 03

Győr-M-S., Vas és Zala megye

Potyondi Antal

30/586 91 33

Hajdú-B. és Szabolcs-Sz-B. megye

Vida Sándor

30/586 91 39

Komárom és Nógrád megye

Demeter László

30/586 90 89

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) sztrájk bizottságai tárgyalást folytattak a közösen benyújtott hét sztrájkköveteléssel kapcsolatban a Tesco Global Áruházak Zrt. képviselőivel.

Az egyeztetésen valamelyest közeledtek az álláspontok, de érdemi előrelépés nem történt. A szakszervezetek kiemelten fontosnak tartják, hogy érdemi tárgyalások legyenek a béremeléssel és a létszám problémákkal kapcsolatban.

A munkáltató az egyeztetésen gyakorlatilag a sztrájkköveteléseket nem kívánta teljesíteni.

A KASZ és a KDFSZ képviselői határozottan kiállnak a munkavállalók által megfogalmazott követelések mellett.

Mivel a tárgyalás eredménytelenül zárult, ezért sem a KASZ sem a KDFSZ nem kötött semmilyen megállapodást a munkáltatóval.

A szakszervezetek konstruktívan kívánnak együtt működni a munkáltatóval ezért a felek megállapodtak, hogy a következő egyeztetést szeptember 11-én tartják.

A sztrájkbizottságok felhívták a munkáltató figyelmét, hogy továbbra is sztrájkhelyzet van.

Karsai Zoltán
KASZ SZB titkár
sztrájkbizottság elnöke
Bubenkó Csaba
KDFSZ elnök
sztrájkbizottság elnök

A mai napon (2017. augusztus 21.) 12.00 órakor zajló megbeszélésen elemeztük a cég bérajánlatát, hogy a – demonstráción átadott – petícióban megfogalmazott követelésnek mennyiben felel meg. Ezt egyformán látjuk. A cég változtatott, de nem mindenben.

A KASZ is sztrájkbizottságot alakított ma 5 fővel. A két sztrájkbizottság együttműködik a jövőben, sőt, közös követeléseket fogalmazunk meg és adunk át a cégnek a holnapi napon, a bérekkel, illetve a létszámhelyzettel kapcsolatban.

A demonstráción átadott petíció 5 pontjából csak az valósult meg, hogy a szakmunkás minimálbérnél a TESCO visszavette az előnyét. 176.000 Ft a legkisebb bér a szakmunkások esetében (a hivatalos 161.000 Ft helyett).

Sokan mások is kapnak 17.000 Ft-ot, szeptember 1-től, akik eddig kimaradtak, de ez kb. a fele a szakmunkás bér emelésének.

A két szakszervezet együtt is tárgyal a jövőben a céggel.

Ha nem lesz megállapodás, és sztrájkra kerül sor, akkor együtt szervezzük a sztrájkot az egész országban.

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete

A 2017-es évben esedékes bértárgyalások során korábban sosem tapasztalt módon fogott össze a Tesco áruházakban működő két szakszervezet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A tárgyalások során a felek meghatározták azokat a közös követeléseket, amelyeket el kívántak érni. Az egyeztetések sikertelenül zárultak, ezért a két szakszervezet 2017. július 8-án egy közös szervezésű demonstrációt tartott a Fogarasi úti áruház előtt, amelynek keretében átadták követeléseiket a munkáltató képviselőjének.

Az akkor átadott követelések az alábbiak voltak:

  1. Követeljük, hogy a Tesco tartsa be a korábban tett ígéretét, miszerint szeretne a három legjobban fizető munkáltató közé tartozni a szektorban
  2. Követeljük, hogy a korábban alkalmazott rendszernek megfelelően a vállalat bérben is különböztesse meg a különböző felelősségi és nehézségi szinten dolgozó munkavállalókat.
  3. Követeljük, hogy becsüljék meg azokat a munkavállalókat, akik már régóta dolgoznak a vállalat eredményességének érdekében.
  4. Követeljük, hogy az alkalmi bérrendezéseknek egyszer és mindenkorra vessenek véget, és a Tesco térjen vissza a rendes éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez.
  5. Követeljük továbbá, hogy a vállalat biztosítson olyan létszámot az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést.

Kértük, hogy a vállalat reagáljon a követelésekre, illetve jelöljön ki egy időpontot az egyeztetésre, legkésőbb augusztus elején. Eddig sem reagálás, sem egyeztetés nem volt, és időpont sincs.

Ezért a mai napon felszólítottuk a TESCO vezetését, hogy egy héten belül jelölje ki a konkrét egyeztetés időpontját. Amennyiben ez elmarad, illetve az érdemi tárgyalások nem indulnak be, a KASZ felállítja a sztrájkbizottságot, amely megfogalmazza a konkrét követeléseinket, illetve elkezdi megszervezni a sztrájkot. A korábbi követeléseket nem adjuk fel, de konkrétan megfogalmazzuk, hogy milyen időponttól, milyen munkakörökben, hány %-os béremelést akarunk, illetve mit várunk el a létszámhiány enyhítése ügyében, ha kevés embert vehetnek fel a boltok, a vállalat indokolatlanul spórol.

A KDFSZ már megalakította sztrájkbizottságát, de bennünket erről nem értesített. Ugyancsak nem ismerjük a konkrét követeléseket sem, illetve amit a sajtóból ismerünk, az nem is értelmezhető. Számunkra a munkavállalók képviselete nem egy verseny, amiben jobbnak kell lennünk bármely másik szakszervezetnél. Az érdekképviselet egy cél, ami mindenkor a munkavállalók érdekét szolgálja, és fölötte áll bármilyen egyéni és szakszervezeti érdeknek.

A szakszervezeti tagokon kívül egyre több dolgozó támogatja a sztrájkot, az alacsony bérek, illetve a túlzott leterhelés miatt, amit az alacsony létszám, a fluktuáció, a szakképzetlenség okoz.

Úgy tűnik, a Tescónál mindenképpen sztrájkolni kell!

Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete
KASZ TESCO alapszervezete

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete köszönetét fejezi ki mindazoknak a konföderációknak, ágazati szakszervezeteknek, civil szervezeteknek, egyéneknek, akik személyes részvételükkel támogatták, erősítették demonstrációnkat.

Köszönjük azoknak a támogatását is, akik szolidaritásukat levélben, szóban vagy egyéb formában fejezték ki.

A sikertelen bértárgyalások miatt, a megalázó, 4000 forintos béremelési javaslat ellen demonstráltak a Tesco munkavállalói 2017. július 8-án. A megmozdulás a KASZ és a KDFSZ együttműködése nyomán jött létre a Fogarasi úti Tesco parkolójában, ahol közel 400 munkavállaló és szimpatizáns tüntetett a tisztességes bérért.


Designed by Kues / Freepik 

Július 8-án tüntetést szervezünk Budapesten, a Fogarasi úti Tesco elé. Nem sikerült megegyeznünk a hipermarkettel, az üzletlánc nem teljesíti a munkavállalók fizetésemeléssel kapcsolatos követeléseit.

ÁLLJUNK KI MAGUNKÉRT!

GYERE EL, JELENLÉTEDDEL MUTASD MEG, ELKESEREDETT VAGY AZ ALACSONY BÉRED MIATT!

A szolidaritásukat kifejezőket is várjuk a demonstráción!

Hírek a témában:
Jövő szombaton tüntetnek a tescósok
Ha a dolgozók fele utcára menne, nagy bajban lenne a Tesco
Sztrájkolni is készek a Tescónál

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában |